100 år i verden!

I 2019 feirer steinerskoler og steinerbarnehager i hele verden 100- årsjubileet til den første steinerskolen. Feiringene samles under slagordet: WALDORF 100 – learn to change the world! – det å bidra til endring i verden er både et sentralt mål i steinerpedagogikken og i feiringen. På nettsidene Waldorf100.org kan du følge de ulike prosjektene, sende inn egne prosjekter eller delta i internasjonale arrangementer. En av prosjektene er maraton jorden rundt:

Waldorf 100: to connect the world

Sport engasjerer mennesker og bringer oss sammen. Nå kan klasser, skoler og barnehager være med på ett maraton jorden rundt. Hvordan man deltar er opp til dere, her kan man være kreative. Waldorf 100 foreslår ulike varianter:

1. Stafett

En stafettpinne bringes mellom skoler og barnehager, og til slutt har stafettpinnen beveget seg over store avstander båret av mange, mange løpere/ryttere/svømmere/seilere/syklister. Stafetten kan vare noen dager eller hele året, lengden er også valgfri, alt avhenger av hvor mange institusjoner som blir med!

Her padles en av distansene i stafetten på SUP. Foto: freunde-waldorf.de

2. Stjerne- løp. En dag – et løp!

En klasse eller en hel skole former en stor stjerne og løper sammen i stjerneformasjon en gitt distanse. Fra skolebygget til havet, eller opp en dal eller noe annet som egner seg der dere holder til. Når mållinjen er nådd, lages en stor feiring for alle sporty deltakere!

3. Sportsdag eller Olympiade

Feire jubileet med et sportsarrangement! Lag en sportslig feiring med ulike øvelser og konkurranser i løpet av en dag eller en uke. Alle kan være med! Inviter andre skoler fra fjern og nær til å delta.

4. Et veldedighetsløp der inntektene går til WOW- year

Waldorf One World, WOW,er steinerskolenes egen veldedighetskampanje som arrangeres hvert år. Det kan sammenliknes med det norske operasjon dagsverk. Pengene kan øremerkes bestemte prosjekter eller gå inn i fellespotten som fordeles til gode prosjekteri hele verden.

I Tyskland har de laget egne t-skjorter til alle som er med på stafetten. Foto: freunde-waldorf.de

Foto fra: freunde-waldorf.de

Ninon Onarheim

Ninon Onarheim er norsk redaktør i Steinerbladet. Lærerutdannet fra Steinerhøyskolen. Mor til fire barn i steinerskole og steinerbarnehage.