Bærekraftig blomsterlykke

I utkanten av Oslo ligger en vakker oase, Blomsterhagen på Abildsø, en gård som har spesialisert seg på dyrking av norske, bærekraftige blomster på frimark og i drivhus uten kunstig oppvarming. Snart er marken bar, i drivhuset spirer det i potter og bed. Sesongen med egendyrkede blomster tar snart til for fullt. Blomsterhage­jentene, Ida og Anja, gleder seg til åkeren igjen står i full blomst. Det er mye arbeid, men de lever drømmen!

Det var Anja som først fikk ideen og startet opp arbeidet med Blomsterhagen. Anja er økologisk agronom, produksjonsgartner og har et blomsterbinderkurs fra Danmark. Hun undret seg på hvorfor det ikke gikk an å kjøpe en bukett med norskproduserte blomster i Norge i sommer­sesongen. «Vi har jo frukt og bær i sesong. Hvorfor ikke blomster?» tenkte hun, og så satte hun i gang med å anlegge en hage høsten 2009. I 2013 kom Ida til. Ida er skuespiller, anleggsgartner og tidligere steinerskoleelev. Sammen startet de en bedrift og bestemte seg for å satse – hagen ble først utvidet fra 1 til 3 dekar. Og i løpet av 2019/2020 er målet å dyrke på 6 dekar, eller 6 000 kvadratmeter, på friland og i uoppvarmet tunnelhus. I dag er det 3 som arbeider på fulltid og to på deltid i blomsterhagen.

«Åkeren er kjernen i bedriften vår. Alt vi gjør og utvikler, har en relasjon til den. I arbeidet med åkeren har økologien og kjærligheten til planter, insekter og dyr som bor der, vært en selvfølge. Vi ønsker å skape en harmonisk produksjon som er god for planter, insekter, dyr og mennesker. Produksjonen er også godkjent av Debio.» sier Ida.

Anja forteller om sesongen for norske blomster: «Vi høster de første blomstene en gang i april, som regel, og de siste i oktober. I overgangssesongene og om vinteren er vi avhengig av innkjøpte blomster. Det finnes ikke økologiske blomster fra drivhus i Norge eller for import. Vi forholder oss derfor til de merkeordningene som finnes og vektlegger hensyn til miljø og HMS for de ansatte i produksjonene på blomstene vi handler inn. Lenger har ikke blomsterbransjen kommet, dessverre, men vi ønsker å være den stemmen som etterspør mer miljøhensyn og sporbarhet i bransjen.»

«Når det gjelder det vi selger av planter, frø og knoller, bruker vi samme prinsipp. Hvis man vil anlegge en snitthage, kommer man i dag til kort med rene økologiske alternativer, dessverre. Derfor videreformidler vi det som finnes innen økologiske alternativer og så supplerer vi med de helt spesielt vakre sortene som ikke finnes økologisk produsert. Vi ønsker å være en bedrift i tet for lokal blomsterdyrking i Norge. Vi ønsker å formidle hage- og blomsterglede og vi ønsker å tilby et blomsteruttrykk som er frodig og viltert, som naturen selv,» sier Ida.

Blomsterhagen selger blomster hele året, og egendyrkede i sesongen, men også frø, knoller og planter for dem som vil dyrke selv. Jentene holder kurs i dyrkning og blomsterbinding, og mot vinteren kan du komme på kransekurs. De har inspirerende nettsider med deilige bilder av buketter og oppsatser – en liten energibombe av blomsterglede. I år kommer de også ut med boken «Buketter fra Blomsterhagen.»

«Åkeren vår forsyner oss med mye materialer og gjør at vi som blomsterbedrift har et bedre miljøavtrykk, både med tanke på at blomstene er økologisk dyrket, dyrket utendørs uten behov for strøm og med tanke på den korte reiseveien til kunden. Kundene våre er en kombinasjon av de som har interesse for økologi og er miljøbevisste, og de som liker uttrykket til blomsterarbeidene våre. Vi har et mer viltert eller «hagete» uttrykk enn bransjen forøvrig. Det kommer jo litt som resultat av at vi har tilgang på alle disse sortene vi dyrker i åkeren og som vi har fulgt siden de var frø. Vi har stelt dem, vannet og passet på dem og de har stått ute og kjent på sol og regn og vind. Ja, det er klart vi får en spesiell relasjon til disse blomstene, og vi håper det skinner gjennom i arbeidene våre.» sier Ida, og Anja legger til: «I tillegg ser vi at det blir større og større interesse for å dyrke snittblomster i egen hage, og her formidler vi våre erfaringer og tilbyr produkter vi har testet ut og sett at fungerer godt for norske forhold.»

Denne oppgaven med å stake ut en mulig kurs for hvordan blomsterbransjen kan bli mer miljøvennlig, er en hjertesak for Blomsterhagen, og de er i stadig utvikling. «Vi har satt oss som mål at du skal være trygg på at vi er i front på dette området og at blomster fra oss er det beste miljøvalget, året rundt. Kontakten med jordarbeidet og alt arbeidet det kreves med å holde snittblomståkeren, kombinert med gleden hos fornøyde kunder som bærer blomsterarbeidene våre ut av åkeren, for ikke å glemme alle de som kommer til oss på kurs og som blir så blide og rolige av å tusle rundt i åkeren vår – det har en fin effekt på oss alle. Vi opplever at vi blir mer og mer kjent og brukt og at vi har mange som støtter oss og følger oss. Så vi har stor tro på fremtiden» avslutter blomsterjentene. Vi ønsker dem lykke til videre i dette spennende arbeidet!

Alle foto: Nina Ruud

Intervju Med Ida Tindeskog Og Anja Bruland Av Ninon Onarheim.

Følg arbeidet på blomsterhagen.no og @blomsterhagen på Facebook.