Et hav av mat

Tang er en unik og fantastisk råvare fra havet. Den har vært brukt som mat i århundrer i de fleste kystnasjoner og er en naturlig kilde til mineraler, vitaminer og sunne fettstoffer. Det er en voksende interesse for å spise tang, forteller Zoe Christiansen, en av forkjemperne for å spise mer av havets sunne grønnsaker.

«Noe av det beste med tang er at det kan anvendes i all slags mat. Jeg putter litt tang i det meste. Alltid i supper, alltid bandet i saltet og meget gjerne som salat eller ingrediens i en wok.»

Når jeg snakker med Zoe, er hun på ute i havgapet på Træna og høster Butare. «Det er en utrolig flott og smaksrik alge som blir opp til 4–5 meter lang. Den er i sesong nå i mars, men ikke helt enkel å få høstet siden det er ganske mye storm her oppe nordpå!»

Zoe arbeider i Fremtidens mat, som høster, tørker og selger tangprodukter. Hun underviser i matlaging med tang og har gitt ut kokeboken «Tang og tare – et hav av mat.» I 2014 mottok Fremtidens mat «Local Eat Award» i Stockholm. Prisen ble utdelt av Stordalen Foundation til det mest innovative og bærekraftige lokale matprosjektet i Sverige og Norge.

«Å spise tang er en meget gammel tradisjon. Best kjent er den asiatiske tradisjonen, spesielt i Japan og Korea. Men det er også tradisjoner for å bruke tang i maten i Polynesia – som i den tradisjonelle Poké-salaten fra Hawaii – i New Zeeland, i Syd- og Nord-Amerika og i Europa hvor Portugal, Spania, Frankrike og De Britiske øyene har lange tradisjoner og mange spennende oppskrifter. På Island er tradisjonen dokumentert helt tilbake til 900-tallet. Vikingene har sikkert også spist tang og brukt det som proviant» forteller Zoe.

Jeg spør Zoe om hvorfor man bør spise tang? «Riktig mange er klar over at tang kan brukes som mat og flere og flere bruker det og liker det. Man burde spise tang fordi det både er sunt og godt, fordi det er en lokal råvare som finnes langs hele den norske kyst, og fordi vi i fremtiden, helst ganske snart! skal spise mer variert; mindre kjøtt og mer plantebasert. Da er tang utmerket.» Tang inneholder mye protein og verdifulle stoffer som kalsium, magnesium og kalium – i tillegg til en mengde viktige aminosyrer og vitaminer.

Du kan finne deilig tang langs hele kysten, men Zoe anbefaler at man høster fra områder der vannet er rent og klart og med god gjennomstrømning, langs åpne områder langt fra bebyggelse og industri. Det finnes over 6000 røde, 2000 brune og 1200 grønne arter av tang og tare bare i vår del av havet. I utgangspunktet kan man spise all tang og tare – men det er langt fra alt som smaker bra! Jeg anbefaler å sanke sukkertare, fingertare, butare, søl, fjarehinde, remtang, blæretang og havsalat. Det finnes en del andre sorter som er anvendelige, men de nevnte tangsortene finnes i store mengder og er lette å høste.» Se illustrasjon av artene på neste side.

Oppskrift på tangsalt

Når du har høstet tang kan du henge den til soltørking eller tørke i ovn på 40 grader. Når tangen er tørket riktig lukter den salt og friskt – med islett av lakris og tobakk. Tørket tang krymper og er lett å lagre, oppbevares den mørkt og tørt, beholder den næringsinnhold og smak i mange år.

Lag for eksempel tangsalt av den tørkede tangen, dette reduserer saltforbruket og gir et ekstra tilskudd av mineraler og vitaminer. Søl, fjærehinne og sukkertare egner seg godt i tangsalt.

Slik gjør du: Bland 50 % flaksalt med 50 % flak av sukkertare, eller 60 % flaksalt med 20% dryss av søl og 20 % dryss av fjærehinne. Bruk til alt.

Illustrasjon: Ida Ødegaard

Inspirerende oppskrifter kan du finne i Zoe sin kokebok og på nett:

www.northerncompany.no

#oceanoffood

Kokeboken «Tang og Tare, et hav av mat»

froyatare.no

bygda20.no

Ninon Onarheim

Ninon Onarheim er norsk redaktør i Steinerbladet. Lærerutdannet fra Steinerhøyskolen. Mor til fire barn i steinerskole og steinerbarnehage.