Å få barn er det mest avgjørende valget vi tar i livet; dette er det få mennesker som vil argumentere imot. Etter at beslutningen er tatt, viser det seg at den innebærer en etterfølgende rekke av valg som gjøres kontinuerlig. Som nybakte foreldre er det viktig at man har mulighet til å gjøre seg selvstendige tanker som legger grunnlaget for de valgene man gjør. Jeg vil våge å påstå at det er gjennom de selvstendige valgene vi gjør som foreldre, at vi i størst grad påvirker vår felles utvikling som mennesker.
Så hva er noen av de første valgene vi tar etter at vi har funnet et navn til den kommende kjære? Sannheten er mindre romantisk enn man skulle håpe; «Hvilken barnevogn skal vi kjøpe? Hva er den beste løsningen for å sove om natten? Hvor finner jeg de beste barneklærne og de tryggeste tåteflaskene?»
Siden vi lever i et samfunn basert på kapitalistiske prinsipper i en verden som i all hovedsak oppfattes som materialistisk, er det i form av forbrukere vi gjør en stor del av våre avgjørende valg i dag. Grunnlaget for disse valgene burde i stor utstrekning være faktabaserte og selvstendige tankeprosesser, men realiteten er nok at markedsføring og følelser spiller størst rolle for våre valg som forbrukende foreldre i dag. Som far, og siden jeg er lege og forsker på miljømedisin, er jeg engasjert i hvordan vi kan snu utviklingen. Dette var bakgrunnen for beslutningen om å oversette den svenske boken «Handla rätt, för en giftfri barndom» som ble utgitt på LUX forlag i 2013. Den er skrevet av tre svenske mødre med ph. d. i toksikologi og handler om giftstoffene som finnes i alle forbruksvarene vi kjøper til barna våre, og hvordan man kan gjøre bevisste valg for å unngå dem. Så er den nykjøpte barnevognen det beste du kan gi barnet ditt? Her følger et avsnitt fra oversettelsen av boken som kommer ut på Orkana forlag i 2016 under tittelen «Håndbok for en giftfri barndom»:
«Bruken av kjemikalier har hatt en eksplosiv økning siden 1960-tallet. Vi produserer i dag store mengder kjemikalier og ingenting tyder på at produksjonen kommer til å minske. Kjemikalier finnes overalt rundt oss, og det er ikke bare de som spres med luft og vann som tar seg inn i kroppen vår. Stort sett alt vi har i hjemmene våre i dag, inneholder potensielt skadelige kjemikalier. De fleste av oss har nok levd i troen på at de forblir trygt inne i produktet vi akkurat har tatt med hjem. Dessverre lekker kjemikalier fra TV-apparater, datamaskiner, møbler, tekstiler og plast – som små partikler flyr de omkring oss i luften, eller samles i støv og tas opp når vi puster og spiser. Det enorme antall klær og gjenstander vi eier, gjør eksponeringen høy. Ettersom nye produkter vanligvis avgir mer kjemikalier enn gamle, bidrar vår vane med stadig å kjøpe nytt til at vi blir utsatt for flere giftige forbindelser enn før. At de virkelig finnes i kroppen vår, er bevist, for man har målt innholdet i urin, blod og brystmelk. Ja, du leste rett. Kjemikaliene blir ikke bare værende hos oss, men overføres til fosteret under graviditet og til babyen som ammes. Vi lever simpelthen i en verden der skadelige kjemikalier er helt umulig å unngå, selv for den som ennå ikke er født. Selv om det i morgen skulle bli forbudt med de aller verste giftene, ville det ta lang tid å bli kvitt dem fra miljøet og fra blodet vårt.»
Det er naturlig å spørre seg selv hvorfor det har blitt som det beskrives her; er det konsekvensen av en levende og aktiv tankeprosess? Nei, det er nok i større grad en konsekvens av en drivende forbrukerisme som ikke har stilt spørsmål ved de mange varer som kjøpes, så lenge tilbudene har fosset inn brevsprekken. Men hvis den moderne forbruker gjennomgår en bevisst tankerekke for hvert innkjøpsvalg, er jeg sikker på at virkeligheten vil endre seg. Sentrale spørsmål er: Hvor kommer produktet fra? Under hvilke forhold er det produsert? Hvilke tilsetningsstoffer er brukt? Hvilke konsekvenser har jordbruksmetoden hatt for matjorden? Er det brukt sprøytemidler? Er det egentlig nødvendig å kjøpe denne? Kan jeg kjøpe brukt i stedet?
Under graviditeten er det mange miljøgifter som kan gå fra morens blod og over til fosteret; dette kan ha konsekvenser for barnet som anlegger og utvikler viktige organer. Små barn er en særlig utsatt gruppe for de miljøgiftene som finnes i forbruksvarene våre. Det er mange årsaker til dette, her er noen av de viktigste: Barn putter tingene de finner, og hendene sine, i munnen til stadighet, dette er en naturlig del av deres utvikling og man bør ikke være «overhygieniske», for hyppig vask og skjerming av barnet fra naturlig støv og skitt kan også være skadelig. Men om du gjør bevisste valg i forhold til innkjøp av produkter, rengjøringsmidler og mat, vil også støvet og skitten hjemme hos deg være sunnere. Mye tyder på at menneskekroppen er i stadig dialog med mikroorganismene vi omgir oss med og at disse er avgjørende for vår helse og barnas utvikling. De mikroorganismene vi har utviklet oss i selskap med gjennom tusener av år, finnes ute i naturen; så jeg vil gjerne oppfordre alle foreldre til å la barna leke ute i naturen og bli skitne. Miljøkjemikalier fra syntetiske produkter som er laget av blant annet plast, samler seg i støvet på gulvene våre; barna som krabber og åler seg på gulvet blir derfor utsatt for en større mengde kjemikalier. Barn har tynn hud og en større hudoverflate sammenlignet med kroppsvekt. Barn både drikker, spiser og puster mer enn voksne per kilo kroppsvekt. Barns utvikling er i stor grad dirigert av hormoner, og barn er derfor ekstra sårbare for kjemikalier med hormonforstyrrende egenskaper.
Det løsningsorienterte fokuset i boken «Handla rätt, för en giftfri barndom» er kanskje det som gjør den mest relevant, siden denne mengden triste nyheter ellers raskt kan gjøre at man blir apatisk. I den svenske originalen og i den norske oversettelsen inngår det en «shoppingguide» med mange gode økologiske og giftfrie alternativer til de produktene man trenger som foreldre. Gjennom en levende og bevisst tenking kan vi som foreldre ha en stor påvirkning på virkeligheten familien lever i. Som foreldre og forbruker kan vi gjøre bevisste valg som setter fokus på trygghet, økologi og bærekraft. Ettersom en større og større del av oss vender fokus mot disse verdiene, vil forhandlere og produsenter være nødt til å følge etter. Tankens kraft er uvurderlig, men for å gjøre det riktige valget, må man være opplyst.