Fortryllende mat

Mat og måltid står helt sentralt i steinerbarnehagens pedagogikk. Å bake, kutte grønnsaker og tilberede mat sammen og å skape gode måltider blir vektlagt hver dag. Ved Tryllefløyten steinerbarnehage i Bergen ble en gruppe foreldre så inspirerte av barnehagens mattradisjoner at de gikk sammen om å lage barnehagens egen oppskriftsbok: Tryllefløytens beste oppskrifter!

«Som foreldre opplever vi at barnehagen klarer å skape en helt egen ro rundt måltidene. De tenner lys, synger et vers og lar roen senke seg før maten serveres. Når barna spiser er det først helt stille fordi alle nyter maten, og så øker lydnivået etter hvert som de begynner å bli mette. Bordet er vakkert dekket med pynt på midten og koselig servise. Barna elsker maten de får servert i barnehagen, og vi ønsket å lage noen av rettene hjemme. Dermed kom ideen om å lage en kokebok med noen av barnehagens beste oppskrifter», sier initiativtaker Ragnhild Thornam. Hun forhørte seg med andre foreldre som mer enn gjerne ville gjøre en ekstra dugnad for barnehagen ved å bidra til boken med tekster, foto, grafisk design med mer.

«Vi hadde lenge ønsket oss en samling av oppskrifter fra barnehagen og tente på ideen med en gang», sier Maren Moholt Moldestad, som sammen med tvillingsøsteren Lene driver et designbyrå. De ble enige om å lage en kokebok som barnehagen kunne selge til foreldre og andre interesserte.

Ragnhild kontaktet styrer i barnehagen for å høre om de ønsket å samle sine beste oppskrifter mellom to permer, og kanskje kunne salget av boken også bidra med noen gavepenger til barne­hagen. Kollegiet i Tryllefløyten var veldig positive til prosjektet.

I Tryllefløyten skapes gode måltider hver dag. Barnehagen har et kjøkken på hver avdeling. Lune rom fylt med aktivitet, herlige dufter og forventning. Her fyller økologiske og vegetariske råvarer benker og skap.

«Vi liker godt at maten er laget fra bunnen av og med økologiske, gode ingredienser. Vi er nok ikke like bevisste og systematiske hjemme, men har gjennom årene blitt inspirert av mattradisjonene i barnehagen» forteller Lene. «Barna får et nært forhold til råvarene når de får være med på hele prosessen. Tilberedningen starter allerede tidlig på dagen, så når barna leveres, er gjerne en voksen i gang med å kutte grønnsaker eller sette deig. Og barna får være med på matlagingen om de vil», sier Camilla.

«Tryllefløytens mat smaker fantastisk godt! Tanken på et varmt måltid er i seg selv en motivasjon for å stille på dugnad. Rettene er inspirerende og har gjerne en morsom vri, som tomatsuppe med ris og linser. Det virker som om faste rutiner og tradisjoner er viktig for barna. Noen retter går igjen ofte, som foccaccia når det er dugnad, sol, måne og stjernekaker når det er lanternefest og dragekake når det er Mikaeli», sier Ragnhild. Hun har ledet arbeidet med boken og fått god hjelp av andre foreldre. Camilla Lundberg Berntzen har bidratt med tekster, og Lene og Maren har laget layout. Barnehagen har delt villig av sine fortryllende retter. Boken inneholder oppskrifter på vegetar­isk hverdagsmat. Og i tillegg gir den et innblikk i barne­hagens mattradisjoner og årets gang med opp­skrifter fra noen av barnehagens årtidsfester. Vi har fått lov til å dele noen av Tryllefløytens oppskrifter med dere.

Gode dufter fyller rommet, og sansene settes i sving. Bordet dekkes og lyset tennes:

Med en gnist fra solen, tenner vi vårt lys på jorden. For solen, månen og stjernene, for blomstene på marken, dyrene i skogen og for alle menneskebarna.

Velbekomme!

Tomatsuppe

Tomatsuppe er en klar favoritt og lages i uendelige variasjoner til lunsj i barnehagen. Tomatsupper serveres ofte sammen med focaccia til arbeidsomme foreldre under dugnad der koster, vaskebøtter og hageredskaper er i sving. Det er fantastisk å vaske jord av hendene, og sette seg til langbord og nyte et varmt måltid sammen med barn, ansatte, foreldre og søsken etter felles arbeidsinnsats.

 • 2 løk
 • 3 hvitløksfedd
 • 1 sellerirot
 • 1 rød paprika
 • 1 squash
 • 3 gulrøtter
 • 3 bokser økologiske tomater
 • Tørket basilikum, oregano og timian
 • Litt sukker
 • 1–2 liter grønnsaksbuljong
 • 1–2 kopper røde linser (kan sløyfes)
 • 1 liten skvett soyasaus
 • 2 dl fløte
 • Olivenolje

1) Rens og kutt grønnsakene i passe store biter.

2) Fres alle grønnsakene i en stor gryte. La dem surre en god stund.

3) Tilsett krydder og tomater. Surr i 10 minutter.

4) Tilsett litt sukker og grønnsaksbuljong. Kok opp.

5) Reduser varmen og la gryten koke i minst en halv time til grønnsakene er myke.

6) Tilsett eventuelt linser og kok dem møre.

7) Mos suppen med en stavmikser. Smak til med soyasaus og fløte.

TIPS: Server gjerne tomatsuppen med hjemmelagde krutonger eller makaroni.

Sol, måne og stjernekaker

Det lyser i lanterner! En lang rekke av barn og voksne synger seg gjennom høst­mørket mens lyset skinner fra lyktene som barna så flittig har laget. Det er lanternefest! La oss håpe at lyktemannen finner oss i år også, han som kommer fra øst og vandrer mot vest, før han deler ut kaker formet som sol, måne og stjerner. Hjemme bærer vi stemningen med oss. Kanskje lyser lanternene også under kveldsmaten?

 • Litt vaniljesukker
 • 1 kopp sukker
 • 2–3 kopper mel
 • 50 gram smør
 • 1 ts bakepulver
 • 1 egg
 • 1 knivspiss salt
 • 3 ss melk

1) Bland alt det tørre og rør inn smøret. Rør det godt sammen.

2) Rør i egget og deretter melken.

3) Bland alt godt.

4) Sett deigen i kjøleskapet noen timer.

5) Bland i melk.

6) Kjevle ut deigen og lag sol, måne og stjerner med pepperkakeformer.

7) Stekes på 200 grader i 10 minutter.

TIPS: La barna utfolde seg med glasur i flere farger. Nyt kunstverkene etterpå.

Foto: Lene og Maren Moholt Moldestad.

Ninon Onarheim

Ninon Onarheim er norsk redaktør i Steinerbladet. Lærerutdannet fra Steinerhøyskolen. Mor til fire barn i steinerskole og steinerbarnehage.