I steinerskolen arbeides det tverrfaglig og fordypende med kunstfagene. Jeg vil gi dere et lite innblikk i hvordan jeg har arbeidet med kunstnerisk fordypelse med 7. klasse på Steinerskolen på Lørenskog. I 7. klasse er det
fantastiske muligheter for kunstnerisk fordypelse av sentrale tema dette skoleåret. Her viser jeg noen eksempler på arbeid med sonegeografi, geologi, fysikk og geografi.
Tegning
Tegning skjerper konsentrasjon og gjennom nøyaktig avtegning av natur kan elevene forbinde seg med sine omgivelser. Vi begynner med enkle tegneoppgaver, men kan gradvis øke i vanskelighetsgrad både tematisk og teknisk. I tegningene bruker vi få farger og skaper en ny stil i forhold til tidligere skoleår.
Kullstift
Kullstiften blir innført som et nytt redskap som kan skape dramatiske stemninger. Vi introduserer også skraveringsteknikk. Lys- og skyggevirkninger skraveres med kullet etter en oppstilt modell f.eks. kube, kule eller en boks med lysinnfall. Det sentrale er å få øye på og arbeide med opplevelser av lys og skygge. Gjennom tegningen iakttar vi og viser halvskygger, kjerneskygger og slagskygger. Slike oppgaver kan stille høyere krav til iakttagelsen hos elevene og bygger opp til perspektivtegning som kommer neste skoleår.
Fysikk
Fargene oppstår i polariteten mellom lys og mørke, varme og kalde farger. I fysikkundervisningen arbeider elevene med optikk, erfaringer som også blir berørt i maleundervisningen. Vi maler nordlys, regnbue, lyn og andre værfenomener. En form for varmelære uten termometer, men i farger. Det store utgangspunktet for maleundervisning er i fysikken Goethes fargesirkel. Vi arbeider med en mer komplisert teknikk som kalles sjikt-teknikk eller lasering. Vi maler lag på lag og lar tidligere lag få tørke ferdig før nye males på. Vi begynner med primære farger og ser hvordan tertiære farger oppstår i lagene. Etterpå jobber vi mer nyansert og ser hvordan vi oppnår mange nyanser av brun, grå og svart. Denne teknikken stimulerer til iakttagelse av detaljer i maleriene. Mineralformer som bergartsdannelse og ulike steinarter er gode oppgaver i denne sammenheng.
Malingen fortsetter som en fordypning og videreføring av elementer fra tidligere skoleår og vått i vått teknikk. Vi jobber med oppgaver hvor elevene utforsker forskjellige stemninger gjennom arbeid med sonegeografien. Polære lanskapstemninger: arktisk landskap, ørken, regnskog, isbreer og temperte soner. Vi jobber med landskap og karakteristiske elementer. Mange flotte oppgaver blir dannet ut fra arbeid med Europas geografi hvor vi skaper magiske bilder med fjell, elver, daler og bylandskap.