Da skolen startet i høst, trengte vi lærere å gjøre ting sammen som kollegium etter så mye innetid og Teams på våren. Uteskole står ofte på planen for elevene, og det er viktig at alle lærere «kjenner på kroppen» hva slags aktiviteter og undervisning vi faktisk gir til elevene våre.
På Steinerskolen i Arendal har vi bakerovn, en flott hytte, utesmie, skolehage og en skolegård som strekker seg ned til vannet med flotte muligheter for kano/robåt/SUP-brett og mye mer. Det å bli inspirert, men også trygg i forhold til å ta elevene ut av klasserommet, er veldig viktig. Hvis du for eksempel skal padle med elevene, bør du ha padlet en del selv. Og vet du hvordan det oppleves å være i smia, får du større kjennskap til elevenes skolehverdag og opplevelser.
I steinerpedagogikken er det et uttalt mål å lære elevene å elske naturen. Det er også mange kompetansemål knyttet til kunnskap om naturen og ferdigheter i naturen. Ja, da må vi ut, da. Vi skal være gode forbilder. Man trenger ikke være supersprek for å padle en kano. Det kan alle gjøre, men du må være trygg.
I Arendal har vi hatt en fantastisk deilig og varm høst. Det å begynne høsten med utekollegiemøter, er veldig flott for nye medarbeidere i forhold til å bli kjent med skolen, muligheter i nærmiljøet og ikke minst hverandre. Over flere uker brukte vi lærermøtetiden på å bli kjent med mulighetene for uteskole hos oss. Vi delte kollegiet i tre grupper og rullerte, slik at alle fikk oppleve alle aktivitetene.
Bakerovnen
Skolen holder på å lage et utekjøkken og har en vedfyrt bakerovn som skolens foreldreforening har sponset. Monica, som jobber i første klasse, er en drivkraft for årstidsfestene, der bakerovnen ofte blir brukt. Hun er også mat og helse-lærer og skikkelig god til å bake brød. Denne gangen laget hun pizza med oss, og alle lærerne fikk en gjennomgang i fyring og bruk av ovnen. Til nå har den blitt brukt mest på aktivitetsdager, arrangementer, fester og i mat og helseundervisningen. Men nå som flere lærere har erfaring med bruk av ovnen, håper vi den vil bli brukt mer!
Smia
Skolen har et grindverksbygg som ble bygget av Ralph og Petter sammen med 10. klasse for noen år siden. 9. og 10. klasse har smie på timeplanen, og det er Petter og Ralph som er smeder hos oss. Begge har deltatt på smiekurs i København tre ganger, og de har tatt smiing inn i kunst og håndverksfaget ved skolen. Men hvordan er det egentlig å smi?Alle lærerne fikk oppleve smien og lage en ildrake. Nå har de kjent smien på kroppen.
Vikinggården
Skolen har et fint friområde for elever nede i skolehagen mot vannet. Etter hvert ble det behov for et tilholdssted under tak, og da kom hytta opp. En dag vi satt der nede og kikket ut i kjøkken- og bærhagen på utsiden, med vannet som speilet seg bakgrunnen, tenkte vi at dette kan jo bli «Vikinggården» til 5. klasse. Marleen er lærer på mellomtrinnet og har en stor forkjærlighet for vikingtid og norrøn mytologi. Hun er også en historieforteller. Tenk å komme ned hit og høre Marleen fortelle, tenne bål, drikke humle-te og kanskje overnatte på skinnfeller og sengebenker? Lage mat av det de finner påutsiden. Lage gamle håndverkredskap. Frøet er sådd, og da blir det nok en realitet en gang. Vikinggården, som hytta kalles, blir også brukt til samlinger og eventyrfortelling, og den er fast tilholdssted for 1. klasse en dag i uken.
Kano
Våre egne kanoer har gått ut på dato, men en lokal kirke har 10-12 kanoer liggende ved vannet til allmenn bruk. Disse låses ut med en kode og er helt gratis å bruke. Colin er en drivkraft innenfor kroppsøving, og spesielt friluftslivdelen av faget. Hos oss bruker vi kanopadling som del av gymfaget og selvsagt på tur med elever. Det er en flott måte for alle, uansett ferdigheter, å oppleve naturen på. Elever og lærere blir trygge på vannaktiviteter, som igjen leder til annen type vannsport. SUP-brett er også populært på skolen.