Steinerskolen 100 år!

Steinerpedagogikken feirer 100 år i 2019. I barnehager og skoler over hele verden feires begivenheten. Hele dette skoleåret arrangeres det små og store fester ved landets barne­hager og skoler. Steinerskoleforbundet slo på de største trommene for å feire og inviterte til jubileumsfest i Oslo 20. og 21. september.

320 lærere var samlet til stevne med tittelen Mot nye horisonter – steinerpedagogikken de neste 100 år! Med arbeidsgrupper, foredrag, samtaler og kurs gikk vi fremtiden i møte. Hva er umistelig? Hva skal endres? Hva kan forfines? Deltakerne kunne velge i 75 arbeidsgrupper og kurs innen ulike steinerpedagogiske metoder og fag.

Håndskrift, sløyd, klasseledelse, kunstfag, rytmisk del og drama var noen av temaene deltakerne kunne fordype seg i.

Lærerstevnet ble avsluttet med en festforestilling i Oslo Konserthus.

Mitt skip er lastet med… en festforestilling i Oslo Konserthus!

Publikum ble møtt av sirkuselever og fantastiske kunster på plassen utenfor konserthuset. Latter og glede og beundring bredde seg i luften. Innenfor dørene strømmet fengende marimbarytmer, man kunne se jubileumsutstilling og spise festkake!

1400 mennesker hadde funnet veien til Konserthuset og klokken 18 var de benket og klarefor forestilling. Bak scenen gjorde over 800 elever seg klare.

Med vakker musikk, imponerende ferdigheter, en bredde av uttrykk og stor iver tok elevene publikum med på en reise gjennom steinerpedagogikken. Fra bordspill i barnehagen, kjepp­hester første skoledag, gangetabeller, lyseurytmi, støveldans og helt til det store avslutningsnummeret: «Jeg skuer ut i verden» en kantate fremført av over 400 elever fra landets videregående steinerskoler.

Kjetil Bjørnstad, tidligere steinerskoleelev og komponist, hadde skrevet kantaten «Jeg skuer ut i verden» til steinerskolens jubileum. Verket ble fremført av 450 elever!

Utenfor var dagen blitt til kveld. I mørket tentes hundrevis av fakler som lyste vei for oss på veien fra Konserthuset til Slottsplassen. Med trommer, lurlåt og rop ble vi varslet: en drage! Djerve riddere og felles mot avsluttet feiringen med Mikaelsspill fremført av elever og lærere fra Steinerskolen i Bærum.

Forestillingen kan sees på her

Tusen takk til alle elever, lærere, foreldre, venner, nye venner og støttespillerefor en fantastisk feiring og forestilling!

Alle foto: Freddy Wike

Ninon Onarheim

Ninon Onarheim er norsk redaktør i Steinerbladet. Lærerutdannet fra Steinerhøyskolen. Mor til fire barn i steinerskole og steinerbarnehage.