Teater, sirkus – et eventyr! Blir du med?

Steinerskolen på Skjold har hatt besøk av noe så originalt som et teater­sirkus fra Sveits. Ekteparet Nicole og Martin Gubler har i 23 år reist Europa rundt med sine husvogner og store telt og vist frem sine originale, humor­istiske eventyrdramatiseringer ispedd finurlig musikk og imponerende akrobatikk. Kan du spille fløyte mens du hviler opp-ned, isse mot isse på en annens hode? Eller spille kontrabass når du balanser den opp-ned på din egen hake? Hva med å spille tuba mens din kone sitter oppi den – mens hun spiller trombone??

En uke i sirkusland

Mange steinerskoler i Europa har allerede hatt dem som gjester; alt praktisk som trengs, er en plass stor nok til telt og husvogner, samt tilgang til vann og sterkstrøm. I tillegg et kollegium som er engasjert og tilrettelegger for sirkuset på mange måter, både i forkant og under oppholdet. På vår skole var det kollega Anjo som fikk forespørsel fra sirkuset om å få komme til Bergen, og kollegene Bjørn Arne, Cecilie, Elin, Tove og Anja inngikk et tett samarbeid med henne og fikk etter hvert hele kollegiet med på notene.

Det tok oss fire timer en mandag formiddag og forvandle en alminnelig parkeringsplass til sirkusområde. Flere klasser med ungdommer var involvert, de samarbeidet på tvers av klassene og bygget broer og nye relasjoner. Det er en gave å oppleve at alle bidrag, både store og små, er av like stor betydning i et samarbeid. Og deretter å se forestillinger i et telt du selv har vært med å sette opp, det krydret gleden og opplevelsen. Da var det ikke bare underholdning, her ga alt mening. Maur for en dag, hardt arbeid – utrolig hvor glad og munter, ja oppløftet man kan bli!

Opplevelsene sto i kø

Vi hadde to skoleforestillinger med plass til drøye 300 tilskuere i hver forestilling, så vår kjære nabosteinerskole på Paradis var selvfølgelig invitert. Skoleforestillingene garanterte Steinerskolen på Skjold for å fylle, så sirkuset kunne komme den lange veien uten å frykte underskudd. Her var FAU vår største bidragsyter, de bidro med 30.000,-, og det må være den beste måten å benytte julemarkedsoverskuddet på. Deretter fulgte to offentlige forestillinger,
og begge ble fylt til randen. Lærere og elever fra vår skole hadde annonsert, hengt opp plakater, matet postkasser med brosjyrer og spredd ryktet via jungeltelegrafen og Facebook. Våre beste markedsførere var nok elevene som hadde fått med seg de første forestillingene, og mange av dem kom på de neste. Fire eventyr fikk vi; «Bymusikantene fra Bremen», «Fiskeren og hans kone», «Vasilisa» og «Piken uten hender». Alle forestillinger på 70 minutter som dro oss gjennom hele følelsesregisteret og spilte på noen strenger som ellers ligger uberørt i hjertet. Språk­­ene var mange, men mimikk, klovneri, akro­batikk, musikk, lyssetting og utkledning var universelle formidlere av historier og stemninger. Publikum jublet, klappet i takt, gispet og undret seg. Alle som var samlet i det hvite teltet var transportert bortenfor tid og rom, til eventyrland. Dette er steinerpedagogikk på sitt beste!

Gjestfrihet og nye venner

Nicole, Martin, deres barn og medarbeidere har valgt et liv som omreisende artister. Husvognen er deres bolig, verden deres hjem, nye steder og mennesker deres ønsker – og formidlingen deres liv. De har lagt bak seg over 3000 forestillinger på over 600 steder, underholdt på åtte forskjellige språk og besøkt seksten land. De går kanskje glipp av en fast omgangskrets og økonomisk forutsigbarhet, men det de får istedenfor, forklarer hvorfor de holder det gående.

Å ha slike reisende artister boende på sitt skole­område gir både oss lærere og elevene en ny inspirasjon og menneskemøter med fantastiske personligheter. Nicole og Martin med sine dedikerte unge medarbeidere satte stor pris på samarbeidet og små samtaler under oppholdet. Den gamle hunden Milla som er med på turne lar seg villig klappe av alle som stikker innom for en prat. Fremmede er bare venner du ikke kjenner ennå.

Farvel eller på gjensyn?

Siste forestilling var lørdag ettermiddag, og alt som var tilgjengelig å sitte på, kom i bruk. Lokal­­miljøet innfridde totalt, og værgudene avlyste store nedbørsmengder til fordel for blå himmel og fuglesang. Trampeklappen tok ingen ende, gaver ble overrakt og teltet tømt for folk. Det var tid for nedrigg. En stor gjeng fra kollegiet var med under nedriggingen og jobbet begeistret og med glede. En del elever nektet å bli med foreldrene hjem, og til og med ukjente publikummere tok del. Det var den beste lørdag­en i manns minne, og det var nesten så vi kunne solgt billetter til dette, også: «Once in a lifetime – take down a circus tent!» Bortsett fra at vi ikke vil at det skal være en engangsopplevelse.

Vi vil ha mer!

Steinerskolen på Skjold hadde besøk av sirkuset for første gang i 2018, og det var første gang Nicole&Martin satt opp sine telt i Norge. Om­­stendighetene lot oss vente fire år på neste besøk.

I år besøkte Nicole&Martin først Stavanger og så Skjold i Bergen. Kanskje kan neste besøk bli til en flere ukers rundtur i Norge for å spre samme glede og mening over hele landet? Mange steder er det flere steinerskoler innenfor rekkevidde, som vil kunne glede seg over slikt fargerikt besøk om teltet slås opp i nærheten.

Det kreves vilje og innsats for å få dette til. På Skjold ivaretok arrangementsgruppen kommunikasjon og planlegging underveis. Den laget lister på forhånd med alle oppgaver vi i kollegiet og våre elever kunne delta på: Rigging av telt, billettsalg før forestillingene, førstehjelpsberedskap under forestillingene, parkeringsvakter, vakter i og utenfor teltet for å ivareta publikums behov, fotografering, kontakt med lokalavis og andre skoler, salg av forfriskninger før og etter offentlige forestillinger, nedrigging og servering til dugnadsfolket.

Blir dere med?

Vi gleder oss allerede til neste besøk, hvem vet, allerede om to års tid? Kanskje andre skoler har lyst til å høre med sirkuset om de kan komme til dem allerede i 2023? Skolen vår kommer til å kontakte skolene i Norge og fiske etter deltakere til vår neste runde, sannsynligvis i 2024. Vil dere melde deres interesse, kan dere gjøre det til undertegnede på gry.alsos@steinerskolen.no – sjekk gjerne nettsiden: www.nicole-et-martin.ch/

Dere kommer ikke til å angre! Men vær forberedt på å telle opp elever, foreldre og lærere etterpå, for faren for at noen rømmer med sirkuset er stor …

Magiske ting skjer når skoleplassen forvandles til sirkusarena og teltene skal bygges opp, samt scene, tribuner og alt som hører til. Et yrende liv oppstår, og jevnt og trutt tar det hele form. Hver og en blir tildelt oppgaver og bidrar i det som kan sammenlignes med en maurtue.

Gry Veronica Alsos

Lærer på Steinerskolen på Skjold. Tidligere leder av Steinerskoleforbundet.