Under overflaten

«Uten havet er det ingenting. Alt liv på jorda kommer fra havet, det er også der mesteparten av oksygenet vi puster produseres, vi får mat, energi og medisiner fra havet – i tillegg til alt det havet gir oss av opplevelser og glede! Uten havet er det ingen fremtid, men med et friskt hav er alt mulig!»

Helt siden Christine var ganske liten har hun vært fascinert av havet. «Jeg husker den første gangen jeg hadde øynene åpne under vann og forstod at det var en verden det gikk an å besøke,» sier hun. Siden den gang har Christine tilbrakt det meste av tiden sin på eller i havet. På barneskolen begynte hun med seiling og i 2007 ble hun Norgesmester. Hun tok dykkerlappen og mønstret siden på en forskerekspedisjon som seilte over Atlanterhavet for å forske på sammenhengen mellom plast i havet og hvordan det påvirker menneskers helse. De siste årene har hun bodd ombord i egen seilbåt.

Over 70 % av jordens overflate er dekket av dette vidunderlige saltvannet som vi kaller hav. Det dreier seg om svimlende 1,4 milliarder tonn med vann, i tillegg til alt livet det rommer. Havet har vært viktig for mennesket i alle tider, men vi vet også lite om det. Det ønsket Christine å gjøre noe med.

«Jeg går aldri tom for spørsmål eller ting jeg vil utforske ved havet, og det er jo fordi det fremdeles er et stort mysterium– vi har knapt kartlagt 7 % av havet – tenk på det. Det er så mye igjen å oppdage! Nå har jeg vært med på å utvikle en undervannsdrone som tar oss helt ned på flere hundre meters dyp. Endelig! Jeg har alltid vært nysgjerrig på havet og gradvis har nysgjerrigheten vokst til å bli et sterkt miljø­engasjement. Jeg ville lage et verktøy som kunne få flere til å bli glad i havet og ville ta vare på det, og jeg tror at det først og fremst handler om å få et personlig forhold til havet. Da må man bli kjent med det og dét kan en undervannsdrone hjelpe oss med.»

Christine forteller om undervannsdronen: «En undervannsdrone er kort sagt en fjernstyrt liten farkost som gir oss øyne under vann. Den minner mye om en flyvende drone, og brukeropplevelsen er ganske lik; du styrer den fra telefonen din eller et nettbrett med en spillkontroller, og får live video av det dronen «ser» med sitt kamera. Undervannsdronen vi utviklet i Blueye kalles Pioneer og vi har én som kan gå ned til 150 meters dyp, og en helt ny proff variant som går til over 300 meters dyp.» Undervanns­dronen er satt i produksjon og flere store selskaper har tatt den i bruk. Den brukes f.eks av Hurtigruten for å la gjestene ombord få oppleve dyrelivet under vann, og av forskere på The Great Barrier Reef i Australia, samt av havne­vesen til skipsinspeksjon. «Jeg har hele veien vært opptatt av at den skal brukes i prosjekter som bidrar til å øke kunnskap, forståelse og empati for havet. Den er et supert verktøy å bruke i miljøovervåkning, og til å bringe havet til folk – også inn i klasserommene der barn og unge kan få lære om verden som skjuler seg under overflaten og alt liv som finnes der.»

Christine gikk på Steinerskolen i Asker og jeg spør henne hva som er det viktigste hun har med seg fra skoletiden sin. «Jeg tror det viktigste er en nysgjerrighet på HVORDAN jeg kan bruke min kunnskap til å løse problemer. Samtidig har jeg en trygghet på egne ferdigheter, jeg vet godt hva jeg er god på og hva jeg ikke behersker så godt, og er generelt glad i å utvikle meg og lære nye ting. Det tror jeg henger sammen med at jeg opplevde at læring var gøy, praktisk og ofte knyttet til lek. Denne lekenheten i møte med utfordringer håper jeg at jeg har med meg alltid!»

Etter Steinerskolen gikk Christine studiespes­ialisering med markedsføring og økonomi på Asker videregående og siden har hun tatt en master i Industriell økonomi og teknologi­ledelse på Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet i Ås, robotikk ved Universitetet i Rio og fag innen internasjonalt entreprenørskap. De siste årene har hennes nysgjerrighet og engasjement gitt henne stor oppmerksomhet og internasjonal anerkjennelse. Hun har figurert på Abelias liste over De 50 mest betydningsfulle tech-kvinnene i Norge, på Forbes’ liste over 30 viktige personer under 30 og høsten 2019 vant hun tittelen Årets Ledestjerne på DN´s kåring over viktige forbilder under 30 år. Juryen be­-grunnet utvelgelsen til Ledestjerner-kåringen slik: Christine Spiten jobber originalt, utrettelig og internasjonalt for å få mer oppmerksomhet rundt havets følsomme og livsviktige økosystemer. Hun forener miljøengasjement, entreprenørskap og teknologisk innovasjon på en forbilledlig måte.

Jeg lurer på hva vi som foreldre og pedagoger kan gjøre for å øke interessen for havet og kunnskapen om livet under vann. «Man må oppsøke havet» sier Christine, «Gi det plass i undervisningen og i hverdagen, og sørg for at alle får lære om havets historie og betydning for livet på jorda i dag. Det er så mye spennende å utforsk i fjæra, og man trenger ikke reise langt i Norge for å kunne se, plukke og smake på sjøen. Det er også en fin anledning til å arrangere strandrydding – som forøvrig ikke bare handler om å fjerne plast fra strender, men er den beste måten å lære om verdens raskest voksende miljøproblem; plast i havet, på. Ting som flyter i land kommer fra alle steder i verden og stammer fra ulike kilder, og noe helt tilbake til 60-tallet. Da skjønner man at dette må vi løse nå – og at alle kan gjøre litt og være en del av løsningen.»

I dag jobber Christine i WWF Verdens naturfond med plast og sirkulærøkonomi. «Sirkulærøkonomi handler om å bruke om igjen produkter og materialer i et kretsløp med mål at ressurser blir utnyttet og skaper verdi lengst mulig, slik gjør vi avfall om til en ressurs. Jeg har vært med å starte en ny avdeling der vi samarbeider med næringslivet for å nå miljø- og bærekraftsmål, og jeg leder prosjektet; Plastsmart idrett, som WWF har sammen med Norges Idrettsforbund.»

Jeg drømmer om et friskt hav – og den drømmen innebærer at vi klarer skape innovative løsninger gjennom samarbeid.

Vil du lese mer om Christines arbeid? Besøk:

www.wwf.no/dyr-og-natur/hav-og-fiske/sammen-for-en-plastsmart-idrett

www.youtube.com/watch?v=u7qmsjGw0JA

www.dn.no/staticprojects/d2/ledestjerner/Christine-Spiten

eller følg Christine på sosiale media: @christinespiten

Intervju Med Christine Spiten Av Ninon Onarheim