God mat er gull verdt!

Steinerbarnehagen i Moss har fått Debio-merke i gull – gratulerer! For å få gullmerket kreves det at over 90 % av det totale matinnkjøpet til barnehagen skal være økologisk. Dette har barnehagen jobbet med gjennom hele høsten 2019 og de fikk Debio-revisjonen rett før sommerferien. Dermed var godkjenningen på plass til oppstart i august i år. Vi har snakket med Mette Eriksen om barnehagens forhold til mat.

Hvilken rolle har maten og måltidene i deres barnehage? 

Måltidene skal både fremme god helse og være en sosial hyggestund der vi opplever felleskap og mestring. Når barna spiser sammen med andre, deles matgleden, de spiser mer variert og lærer høflighet og bordskikk ved matbordet. Vi voksne spiser sammen med barna og har en viktig rolle som forbilder. Vi snakker om maten og gir rom for både matro og samtaler. Barna får gode muligheter til å hjelpe hverandre, vente på tur, kommunisere med hverandre og trene selvkontroll. 

I steinerpedagogikken ser vi det lille barnet som et sansende vesen. De lever med alle sanser åpne og har ingen mulighet til å beskytte seg mot, eller bearbeide, sanseinntrykkene med tenkning eller bevisst vilje. Barnet har full tillit til livet og oss voksne. Utfra denne erkjennelsen prøver vi å legge til rette slik at maten mest mulig skal kunne virke styrkende, oppbyggende og forfriskende på barnet. I tillegg til å gi barna god ernæring, får de brukt berøringssansen, mulighet til 

å oppleve stemninger rundt matbordet og også erfaringer i forhold til smak og duft. Maten og måltidene er en viktig del av hverdagen hos oss.

Hvordan er mathverdagen hos dere?

Hver avdeling har et eget kjøkken der vi tilbereder maten. Maten lager vi fra bunnen av, og når det passer er også barna med på matlagningen. Vi serverer frokost, lunsj- og ettermiddagsmåltid, men vi spiser sammen opptil fem ganger i løpet av barnehagehverdagen. Vi starter dagen med et grøtmåltid til frokost, frukt under samlingsstund, lunsj, ettermiddagsmåltid og knekkebrød/fruktstund på slutten av dagen. 

Vi lager og serverer variert vegetarisk mat med ferske råvarer, som er sunn og næringsrik. En ukesmeny kan variere litt ut fra årstidene og tilgangen til gode, ferske og økologiske råvarer. Lunsjen kan bestå av blant annet tomatsuppe med pasta, pasta med brokkolisaus, linsesuppe, potet- og purresuppe, grønnsaksuppe, ris med saus, brødmåltid eller pizza. 

Vi har en liten kjøkkenhage der vi dyrker litt poteter og urter. Potetene bruker vi i suppe når vi har høstfest i midten av september. Steinerskolen i Moss ligger vegg i vegg og har en egen skolehage som vi har mulighet til å besøke, og der kan vi tidvis få høste grønnsaker som vi kan bruke i matlagingen. Å høste fra egen hage gir barna et nært forhold til råvarene og hvor maten kommer fra. 

Alle råvarer vi handler, handler vi økologisk!

Vi er stolte av at vi fikk tildelt gullmerket fra Debio. Det blir et symbol på det arbeidet vi gjør for å skape en god måltidskultur, sunne vaner og gode opplevelser for barna som er hos oss.

Rachels suppe med kikerter og linser: 

(for 2-4 pers) 

• 100 g kokte kikerter, legges i bløt dageni forveien. 

• 1 glass røde linser, bløtlegges 1–2 timer før 

• 1 liten løk 

• 1 fedd hvitløk 

• 2 gulrøtter 

• 1 søtpotet (eller vanlig potet) 

• 1 boks hakkede tomater 

• 1 liter vann (mer ved behov) 

Etter smak: 

• Buljong 

• Gurkemeie 

• Spisskummin 

• Karri 

• Salt og pepper 

Kok søtpotet/potet og gulrøtter til de er møre og sett til siden. Løk og hvitløk surres i egen kjele. Tilsett hakkede tomater og vann oppi løken/hvitløken. Putt oppi kokt søtpotet/potet og gulrøtter. Smak til med krydder underveis. Alt kokes opp og til slutt moses suppen med stavmikser til ønsket konsistens. 

Bon appetitt! På vegne av kollegiet ved Steinerbarnehagen i Moss.

Ninon Onarheim

Ninon Onarheim er norsk redaktør i Steinerbladet. Lærerutdannet fra Steinerhøyskolen. Mor til fire barn i steinerskole og steinerbarnehage.