Mer enn en arbeidsbok

Mer enn en
arbeidsbok

I ett og alt vi steinerpedagoger tar for oss, handler det først og fremst om å støtte og styrke elevens forbindelse med lærestoffet. Kunnskap er til syvende og sist ikke et spørsmål om mengde, men om kvalitet, eller altså om dybde, den inderlige forbindelsen mellom stoffet og eleven. Betyr det vi har gjort noe for den enkelte eleven? Er de glade i det de selv har fått i stand?

Formen er en like viktig del av arbeidet, som det vi til slutt fyller formen med. Jeg bruker derfor mye tid på hvilken ramme arbeidet skal få i hver periode. Et arbeidshefte, som vi ofte kaller en silkebok i steinerskolen, er bare en av nesten ubegrenset mange muligheter. Valg av materialer, utforming av mapper, hefter eller foldere eller andre praktiske løsninger gir muligheter til større differensiering, slik at også elever som ikke er så sterke i å lage tekster eller tegninger, kan finne glede i arbeidet. En utstilling eller en dramatisert presentasjon kan bli like verdifull som en bok. At jeg ikke kommer opp med den samme hefteformen hver gang, gjør at elevene også går med nysgjerrighet inn i hver nye periode. For ikke å glemme at også jeg som lærer går inn i arbeidet med ny giv! Det opplever jeg som inspirerende. Det avkrever meg en ny syntese av form og innhold. Og jeg opplever at tanken om at pedagogikk også er en kunstart blir ganske konkret.

Selvsagt er det ikke nødvendig å komme opp med noe fullstendig nytt hver gang, man kan også videreføre og forvandle et tema eller en teknikk barna allerede kjenner, slik at de opplever mestring hver gang. Det er også min erfaring at dette kreative arbeidet fører til et bedre samhold i klassen, og mellom klassen og meg. Alle kan hjelpe hverandre, lære av hverandre eller bare beundre det den andre har gjort – og med alle mener jeg elevene så vel som meg og de andre voksne som er med i arbeidet.

La meg til slutt gjengi et sitat fra en herremann på 11 år som i slutten av et slikt arbeid kom til meg og slo fast: – Ditte e nokke å vise frem til barnebarna! Så det så!

Jeg vil her gi noen eksempler på hvordan jeg har arbeidet med ulike uttrykksformer og bearbeid­else av lærestoffet:

Arbeidet med ordklassene ble ledsaget av et papirdukketeater med dronning Adjektiv, bonden Verb, kong Substantiv og mange flere personligheter. Alle elevene fikk utdelt dukkene og til slutt ble disse en del av deres bøker fra perioden.

I arbeid med geografi tegnet elevene kart som ble limt på papp. De laget små nåler med navn på byer, fjell, elver, fylker … Etterpå hadde vi ulike oppgaver der man skulle plassere nålene på riktig sted. Også i prøven i slutten av perioden brukte vi disse kartene som utgangspunkt.

Elevene har lært ulike teknikker for å binde bøker. Med søm, klipping, bretting – mulighetene er mange! Både periodehefter, særoppgaver og gruppearbeid lages med ulik teknikk. Jeg finner god inspirasjon
på Pinterest og på nett.