Hurra! Steinerpedagogikken feirer 100 år!

Høsten 2019 er det 100 år siden Rudolf Steiner startet den første steinerskolen i Stuttgart. Steiner ble invitert til å starte en skole for arbeidernes barn på Waldorf Astoria-fabrikken. Etter fabrikken fikk skolen navnet; Waldorfskole, og dette navnet brukes om steinerskoler de fleste steder i verden den dag i dag.

Rudolf Steiner reiste rundt og holdt foredrag om den nye pedagogikken, og snart spredte den seg til mange land. Den første norske steinerskolen, Rudolf Steinerskolen i Oslo, ble grunnlagt i 1926. Få år etter ble steinerskolene i Bergen og Trondheim grunnlagt. I dag er det 31 steiner­skoler i Norge, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør.

Den første steinerbarnehagen i Norge, Gulle Bruns steinerbarnehage i Oslo, ble etablert allerede i 1934. I dag er det 46 steinerbarnehager i Norge.

Steinerpedagogikken var ikke kun en impuls, den har vist seg å være bærekraftig. I dag ­finnes det over 1100 steinerskoler og nesten 2000 steiner-barnehager i verden! Og stadig flere kommer til. Vi er en stor familie med Waldorf- og steinerskoler og barnehager – sammen feirer vi i år 100-årsjubileet for steinerpedagogikken. Hurra!

Mitt skip er lastet med…

Steinerskoleforbundet planlegger flere begivenheter dette året. Jubileet skal feires under den samlende tittel: Mitt skip er lastet med… hvor steinerpedagogikkens eventyrlige skuters egenart og mangfold skal feires med brask og bram!

Skipet symboliserer steinerpedagogikkens lange ferd gjennom 100 år, og ikke minst mulighetene som ligger foran oss i tiden som kommer. Feiringen gir også anledning til å sette lys på steiner­pedagogikkens aktualitet, gode tradi­sjoner og viktige samfunnsoppdrag.

JUBILEUMSFORESTILLING

Holdes i Konsert­huset, 21. september 2019

• en helaften med underholdende og tankevekkende glimt fra steinerpedagogikkens univers

• billetter i salg fra 12. april på steinerskolen.no

• komponist Ketil Bjørnstad er tidligere elev og har arbeidet som musikklærer i steinerskolen. Nå komponerer han en kantate over tema Morgenverset. 500 elever fra landets videregående steinerskoler skal urfremføre verket – vi gleder oss!

JUBILEUMSBLAD

Steinerskoleforbundet utgir et jubileumsblad høsten 2019 som skal hete Mitt skip er lastet med … og som skal inneholde et utvalg tekster om steinerpedagogikkens særpreg: form, natur, økologi, bevegelse, hovedfag, håndverk, skolehage, gårdsuke, fenomenologi, arkitektur, seksåringene med mere. Tekstene akkompagneres av vakre bilder fra skolehverdagen.

Elever og lærere ved Steinerskole i Hurum lager film i anledning 100-årsjubileet.

Se filmen herhttps://m.youtube.com/watch?v=LwCg5uN8sTg

LOKALE FEIRINGER

Det vil bli arrangert fester, kakespising, skuespill, konserter og utstillinger ved landets barnehager og skoler – bli med!

Følg 100-årsjubileet på steinerskolen.no og på de internasjonale sidene til Waldorf 100

Ninon Onarheim

Ninon Onarheim er norsk redaktør i Steinerbladet. Lærerutdannet fra Steinerhøyskolen. Mor til fire barn i steinerskole og steinerbarnehage.